U bent hier

Detailhandelsbeleid elders: Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is de leegstand van winkels al langer een nijpend probleem: de gemiddelde leegstand bedraagt 14% met variaties van 7% in Cambridge, 9% in London tot 27% in Blackburn. In kleinere stadjes kan de leegstand oplopen tot boven 30%. Een verklaring moet gezocht worden in de grootschalige perifere ontwikkelingen en in het grote marktaandeel van e-commerce. De toestand in sommige kernwinkelgebieden is zo dramatisch dat premier David Cameron zich genoodzaakt zag in 2011 om een reddingsprogramma te lanceren. Hij stelde consultant Mary Portas, bekend van het TV-prgramma "Mary, Queen of Shops", aan om een onderzoek naar de toestand van de highstreets te doen en aanbevelingen te formuleren.

Daarnaast werd aan de administratie (Department for Business, Innovation & Skills) de opdracht gegeven een onderzoek te laten uitvoeren naar wat het succes van kernwinkelgebieden bepaalt, met het oog op de ondersteuning van het lokaal detailhandelsbeleid.

De Britse regering maakte tevens 1,2 miljoen pond vrij om 12 Engelse stadskernen -de Portas pilot areas- te vernieuwen naar de ideeën van Mary Portas.

Het Portasbeleid lokte ook reacties uit. Bill Grimsey, retailveteraan (Wickes, Kingfisher, Focus DIY, Iceland, ...) publiceerde een eigen rapport, "The Grimsey Review, an alternative future for the high street". Daarin presenteerd Grimsey een eigen blauwdruk om de kernwinkelgebieden er terug bovenop te helpen. Hij ziet de winkelstraat van de toekomst als een gemeenschapshub waar onderwijs, cultuur, huisvestiging, gezondheidszorg en shopping perfect met elkaar verweven worden.

 

 

Verwante websites

Delen